Milda

Režie: 
Pavel Křemen
Producent: 
REALFILM PRODUCTION s.r.o
Česká republika, 2017, 75 min

Synopse

Není nic horšího, než být vyloučen ze strany!

Film Milda je ojedinělá příležitost nahlédnout nejen do mentality a myšlení bývalého generálního tajemníka a nejmocnějšího muže naší země Miloše Jakeše, ale také nabízí unikátní pohled do zákulisí nejvyšších pater komunistické politiky. Autorský dokument Pavla Křemena, který jako dosud jediný dokumentarista, měl možnost se do Jakešovy blízkosti a soukromí dostat, přináší sled situací, rozhovorů, konfliktů a konfrontací například s bývalými oběťmi komunistických represí.

Na jedné straně je Jakeš dogmatický komunista až stalinistické provenience, který dodnes obhajuje minulý režim, jehož zločiny, chyby a nedostatky vysvětluje dobou a geopolitickými souvislostmi. A na straně druhé osamocený a starý muž se skromným až asketickým způsobem života, zdvořilým a otevřeným vystupováním, který si stojí za svým a neváhá vstupovat do konfrontací. Jakeš tak ve filmu vystupuje jako bezskrupulózní ideologický fanatik, který ale zároveň působí jako přívětivý svéráz Milda ze sousedství. Z této kombinace pak vyplývá napínavá a podstatná podoba politického zla s lidskou tváří. Zlo nikoliv jako abstraktní kategorie, nýbrž z masa a kostí. Motivací totiž nebylo natočit prvoplánovou antikomunistickou agitku, ale vhled do světa člověka, jehož osud je tragickým respektive tragikomickým mementem.

PAVEL KŘEMEN

Biografie

Režisér Pavel Křemen se specializuje na dokumentární portréty známých osobností, ve kterých hledá obyčejné lidi s jejich přednostmi i slabinami. Ve svých filmech se věnuje také fenoménům naší totalitní minulosti. Upozornil na sebe například dokumenty Nikomu jsem neublížil o agentech StB nebo filmem LSD made in ČSSR, který mu přinesl nominaci na Českého lva.

Filmografie

Anticharta, mechanismus loajality / 2017
LSD made in ČSSR / 2015
Nikomu jsem neublížil / 2012
Příběhy slavných / 2010
Hrdelní zločiny / 2000
Tajné akce STB / 2010
Proces s profesorkou Vackovou / 2011
Spravedlnost pro Marii Švejdovou / 2009
Čekárna na dospělost / 2009
Pravda Fairaizlova / 2005

Rozhovor

Jaká motivace vás vedla k natočení právě tohoto snímku?
Přišlo mi důležité zachytit zpověď člověka, který je symbolem pádu totality  v Československu. Byla to unikátní šance nahlédnout do zákulisí komunistické politiky. Miloš Jakeš stál 40 let u všech důležitých událostí naší země, osobně znal hlavní hráče nejvyšší komunistické politiky a proto je jeho svědectví cenné.

Jakému publiku byste váš film doporučil? 
Film bych doporučil všem diváků aby si připomněli, kdo nám ještě nedávno vládnul a jak to chodilo ve vysokých patrech komunistické politiky.       

Jak dlouho jste film natáčel a provázely jeho vznik nějaké překážky?
Film se natáčel 3 roky mezi lety 2014 a 2017. Natáčení bylo náročné, dlouho nebylo jasné, jestli film vůbec vznikne, překážek bylo nepočítaně.